Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hudbou proti covidu 19

Aby bylo možné během pandemie úspěšně chránit své fyzické i duševní zdraví, bylo od nás vyžadováno, abychom se přizpůsobili novým okolnostem. Méně přímých kontaktů a větší fyzická vzdálenost.

   Tato omezení byla přijata téměř univerzálně, což se ukázalo jako nezbytné k omezení šíření infekce v době, kdy nebyla k dispozici žádná specifická antivirová léčba nebo vakcína. Dopad těchto preventivních opatření na každodenní život byl respektován a řada společenských aktivit - jako je sport a hudba - byla odložena nebo zrušena. Mnoho zemí se zpočátku omezovalo pouze na velké sportovní soutěže a koncerty, ale postupně se zákaz rozšířil na všechny sportovní a kulturní události.

    Lidé hudbu považují za nedílnou součást svého života.

    V každodenních podmínkách lidé využívají hudbu jako pozadí při své práci, studiu, domácích činnostech nebo sportu. Přestože v těchto situacích nemusí být hudba hlavním zaměřením pozornosti, lidé intuitivně vědí, jak si vybrat a sladit hudbu s jejich různými poznávacími a emocionálními potřebami. Byly použity různé přístupy k měření způsobů, kterými jednotlivci používají hudbu v každodenním životě. Zatímco někteří používaly kvalitativní analýzy založené na rozhovorech nebo deníkových záznamech, ostatní navrhli kvantitativní dotazníky k identifikaci typů hudebního využití. Ačkoli se tyto studie liší ve svých metodách, všechny poukazují na podobné faktory jako hlavní funkce poslechu hudby, včetně regulace emocí, kognitivních potřeb nebo jednoduchého rozptýlení nebo pozadí jiných činností.

    Hudba nám pomáhá.

    Hudba představuje hluboký osobní prožitek, ale zároveň ji sdílíme i s ostatními lidmi, kteří mají podobný hudební vkus a sdílejí s námi podobné hodnoty. Hudba je komunikační prostředek, vytvořený v sociálním kontextu. To bylo prokázáno ve studii zaměřené na sociální propojenost a sounáležitost u jedinců vyrovnávajících se s posttraumatickou stresovou poruchou, sociální identitou a soudržností mezi skupinami imigrantů, nebo při řešení ekonomické krize. Přestože sociální interakce během první vlny COVID-19 byly omezené, v mnoha zemích našli lidé kreativní způsob, jak si poslechnout hudbu společně. Scházeli se na balkonech, na ulici nebo online.

   V dnešní době díky online webům a sociálním médiím, které jsou již běžnou součástí našeho života, je poslech hudby dostupnější. Zejména mladí lidé jsou motivováni touto potřebou zábavy a sounáležitosti s ostatními. Během pandemie, kromě možnosti poslouchat již existující hudbu, byla v reakci na krizi vytvořena řada typů hudebních klipů. Pro tuto studii identifikujeme čtyři takové typy: (1) Satira: humoristické hudební klipy, které se zabývají zvládnutím lockdownu; (2) Spolupracující umělci, kteří vystupují společně na dálku, obvykle hrají pop music nebo klasickou hudbu, přičemž každý umělec hraje jednu část; (3) Koncerty v prázdných sálech, které jsou přenášeny živě nebo nahrané v sálech bez publika; a (4) Domácí koncerty: někteří hudebníci nahráli z domova „osobnější“ intimní vystoupení. Tyto klipy jsou vytvářeny jednotlivci nebo ve spolupráci a jsou distribuovány prostřednictvím sociálních médií.

    Hudba má mnoho dalších blahodárných účinků.

    Chtěli jste někdy začít hrát na hudební nástroj? Nyní je nejlepší příležitost. Pokud se ptáte sami sebe, proč byste trávili čas a peníze novým koníčkem, o kterém jste nikdy předtím nepřemýšleli, možná vás přesvědčí o mnoha fyziologických výhodách učení se hudbě. Studie provedená Americkou psychologickou asociací na lékařské univerzitě v Kansasu zjistila, že hraní může pomoci udržet kognitivní schopnosti, bez ohledu na to, zda budete i nadále pokračovat. Účastníci studie podstoupili zhodnocení svých kognitivních schopností, včetně verbálních funkcí, paměti a pozornosti. Experiment zjistil, že ti, kteří studovali hudbu nejdéle, měli nejlepší výsledky, následovala další skupina hudebníků. Nehudebníci dosáhli ve všech testech nejnižšího skóre. Hudební dovednosti poskytovaly jasnou výhodu těm účastníkům, kteří hráli od mladého věku, a čím mladší byli, tím lépe. Pro studenty vysokých škol, kteří chtějí z těchto kognitivních výhod vytěžit maximum, je nyní velmi vhodný čas začít.

    Kromě toho, že učení a přehrávání hudby má neuvěřitelnou schopnost regulovat náladu a snižovat stres. Je známo, že samotný poslech snižuje srdeční frekvenci a krevní tlak, což jsou dva faktory velmi úzce spojené se stresem. Bylo zjištěno, že hudba také zmírňuje bolesti při porodu, zlepšuje paměť, snižuje depresi, navozuje spánek nebo pocit štěstí. Hudba nabízí řadu mentálních výhod, které by mohly být obzvlášť užitečné během pandemie COVID-19, která byla a stále je pro každého zvlášť stresující. Naučit se na hudební nástroj není tak složité, jak si myslíte. Sama hraji na housle. Stačí si najít nástroj, který vám bude vyhovovat. Hudba je především neuvěřitelně obohacující. Láska k hudební tvorbě a výkonu vás může přiblížit tolika lidem a může nabídnout něco, co je zábavné a potěšující. Transformující síla hudby, která zlepšuje životy, byla málokdy předtím tak výrazná jako teď.

 

Autor: Ivana Píšová | úterý 1.6.2021 12:21 | karma článku: 12,68 | přečteno: 165x
  • Další články autora

Ivana Píšová

Sir Charles Grey - ve stínu legendární značky čaje Earl Grey

Earl Grey je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších čajů na světě. Objevuje se na nápojových lístcích v restauracích, v kavárnách, pijeme jej doma. Je vhodný jako dárek k vánocům.

12.4.2024 v 9:30 | Karma: 12,65 | Přečteno: 270x | Diskuse| Kultura

Ivana Píšová

První životní krok

V únoru roku 1863 uháněl rychlík v pozdním odpoledni zasněženou krajinou z Prahy do Vídně. Jízda byla plynulá a bezproblémová.

22.11.2023 v 12:46 | Karma: 13,44 | Přečteno: 255x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Lev Nikolajevič Tolstoj mluvil česky a v pozdním věku cvičil dřepy.

Slavný ruský spisovatel Lev Nikolajevič Tolstoj se narodil 9. 9. 1828 ve vesnici Jasná Poljana. Otec Nikolaj Iljič Tolstoj pocházel ze starého hraběcího rodu, jeho matka byla rozená kněžna Volkonská.

28.4.2023 v 10:52 | Karma: 27,75 | Přečteno: 596x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Pravá tvář Kuby

Ráda bych Vám představila rozhovor se stavebním inženýrem panem I. Píšou, který mě umožnil nahlédnout pod roušku pracovní cesty na Kubu a složitém pobytu v zemi plném nástrah a kontrastů.

10.2.2023 v 16:22 | Karma: 20,19 | Přečteno: 745x | Diskuse| Cestování

Ivana Píšová

Diomédes

Každý červenec odjížděl pan Smith s rodinou na tři týdny na dovolenou mimo Anglii. Zůstal na statku jen jeho synovec Matthew, který za trest pracoval celý měsíc ve stáji.

25.1.2023 v 13:42 | Karma: 8,78 | Přečteno: 258x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 12,65
  • Průměrná čtenost 271x
Věnuji se tvůrčímu psaní a klasické hudbě. Hraji na housle. Miluji svého manžela a pejska Českého strakáče jménem Jeremy.

Seznam rubrik