Diomédes

Každý červenec odjížděl pan Smith s rodinou na tři týdny na dovolenou mimo Anglii. Zůstal na statku jen jeho synovec Matthew, který za trest pracoval celý měsíc ve stáji.

Netušil však, jaké prožije peklo, při kterém bude bojovat o život.

Tento měsíc panovala dusná vedra doprovázená silnými bouřkami. Meteorologové předpovídali, že budou v severní Anglii neobvyklé. Jednoho večera při silném dešti se přihnala bouřka. Bylo ji nejdříve slyšet na několik kilometrů. Ale postupně jak čas plynul, se bouřka přiblížila k panskému domu. Následovně vzplálo postupně několik stromů, které rostly kolem stáje, takže nebylo daleko k tomu, aby plamen nezasáhl stáj. Celá budova byla kamenná s dřevěnými velkými vraty a zvoničkou, která byla již v plamenech od poletujících hořících větví stromů či kusů střešní krytiny.       

Matthew v podkrovním pokoji dohrával Ďábelský trylek od Tartiniho, když vtom uslyšel velkou ránu, škubl sebou, a chvíli se zaposlouchal, odkud rána vyšla. Mohl to plně vnímat, jelikož měl rozvinutý jemný sluch, proto jakýkoli šum slyšel. Přešel k oknu, rozhrnul závěs a před ním se objevilo boží dopuštění. Odložil housle a běžel rychle za služebnictvem do kuchyně.

 „Stáj hoří! Zavolejte rychle hasiče!“ Oblékl si pršiplášť a utíkal vzhůru prudkou smrští větru a deště do horoucího pekla. Když doběhl k stavení, zůstal na pár vteřin přikován k zemi.

Uviděl tu obrovskou ohnivou výheň. V plamenech se bortily části prohořelého dřevěného krovu a střechy. Skrz praskot ohně byl také slyšet bolestný ryk a ržání koní. Nejprve musím vyvést všechny koně ven. Koně se vzpírali a byli divocí. Velkým nasazením se mu podařilo koně dostat do venkovní ohrady, ale uvědomil si, že jeden kůň stále chybí. Orosil se po celém těle a vrátil se do neuhasínajících plamenů. Prohledával poškozené dřevěné boxy. Vtom se ozvalo ze zdálky řehtání a vyděšené kopání. Pokusil se na něj zavolat jménem, aby se zorientoval, odkud jde nářek. Slyšel, že vychází z druhé části stáje.                 

Matthew sebral odvahu a rozběhl se hlouběji do útrob stavení. Bohužel se dostal jen doprostřed stáje. Tam zůstal stát, neboť měl před sebou hromadu sutin a hořících trámů. Dostal šílený strach a přemýšlel, co dál.  Rozhlížel se okolo sebe, kudy by se dostal na druhou stranu. Napadlo ho sundat si kabát a zabalit si do něho ruce. A postupně se snažil odstraňovat bořící stropní konstrukci u levé části zdi, kde plameny nebyly tak silné. Trámy byly těžké a šlo to pomalu. Sotva jeden odstranil, aby si uvolnil cestu vpřed, spadlo další břevno a zavadilo o jeho rameno. Ocitl se na hromadě. Za chvilku se vzpamatoval i přes bolest, kterou cítil a bojoval dál. Snažil se znova prorazit si cestu skrz hromadu, a když se ocitl zhruba v prostředku, už nemohl. Byl se silami v koncích, ale věděl, že musí.

Konečně se mu podařilo dostat do druhé části stáje. Diomédes, mezitím rozkopal box. Když se k němu dostal, popadl koně za ohlávku a snažil se s ním uniknout ven z pekelné výhně. Vrata u východu druhého sektoru byly zamčené, naštěstí byl klíč ve dveřích zevnitř, a po velkém úsilí se mu je podařilo otevřít. Diomédes nechtěl, vzpíral se a byl neklidný, ale jak stále k němu hovořil, kůň se uklidnil. Matthew konečně ho přivedl k ostatním druhům do výběhu. Tam zděšeně vykřikl, jelikož viděl, že kůň je popálený téměř na celém těle. Mezitím se hasičům podařilo dostat požár pod kontrolu.    

Čas se přehoupl k druhé hodině ranní, bouře dávno skončila. On nehleděl na to, že je dávno promočen, jen tam stál neuvěřitelně vyčerpán únavou. Před sebou viděl pouze ohořelou kamennou konstrukci bývalé stáje. S touto děsivou vidinou se vracel domů. Každý by se s tím dokázal vyrovnat po svém. V Matthewovi zanechala příhoda dlouhý čas trnitou stopu na duši.    

Než se odebral do pokoje, zjistil, že se musí dát do pořádku. Potom zašel do kuchyně, aby mu hospodyně poskytla nějaké léky a mast na jeho zranění. Jeho dlaně pokrývaly červené puchýře od popálenin. Zavolal zvěrolékaře pro popáleného Diomédese. Do půl hodiny se dostavil nový veterinář, kterého mladík ještě neznal. Nejprve byl Matthew v duchu trochu rozladěn, ale postupně když viděl, že si mladý muž při vyšetření počíná obratně, přehodnotil situaci.   

„Pane doktore, jak to s ním vypadá?“   

 

„Má popáleniny druhého stupně na padesáti procentech těla. Nejvíce to odnesla přední část těla.“                                                                                                                                                             

„Nemůže umřít?"

 

„Je tu riziko.“     

 

„Byl přímo u ohniska požáru."

 

„Bude potřeba denní intenzivní léčba. Zde vám dám antibiotickou mast, kterou budete potírat postižená místa po čtyřech hodinách, a je nutné přikládat ledové obklady. Opravdu je nutné léčbu dodržovat, aby se uzdravil. A hodně tekutin.“        

První den po požáru byl kritický, kůň nežral, nepil a těžce dýchal…navíc mu začínaly natékat dýchací cesty a celá hlava. Celodenní chlazení ledovými obklady nakonec zabralo a už večer se pustil do krmení a vody. Sice s bolestmi, ale žral. Kůň se pročišťoval zevnitř od zplodin, také mu tekly oči a z nozder, což ošetřoval kapkami. Po několika dnech se stav Diomédese zlepšil a vyšel si, ač pomalými krůčky na procházku. Za nějakou dobu se obnovovala a dorůstala nová srst. Velkým překvapením pro všechny bylo, že namísto zničeného a utrápeného zvířete je Diomédes plný touhy po životě a o to se rychleji uzdravoval.

Za několik dní přijel pan Smith s rodinou domů a zděsil se, když před sebou spatřil boží dopuštění. Matthew mu všechno vylíčil. 

„Jelikož si zachránil všechny koně, ošetřoval si Diomédese a bojoval si sám o holý život, proto ti tvůj trest promíjím. Mám, ale podmínku!“ Podíval se přísně na mladíka. „Už žádné špatné známky a ulejvání! Budeš se pořádně učit, až se z tebe bude kouřit! Rozuměl si!“   

 

„Rozuměl, strýčku.“  

 

Matthew se začal pořádně učit a uvědomil si, díky této velké životní zkušenosti, že se chce stát veterinářem, což se mu s jeho cílevědomostí podařilo.                                                                                                                                                    

 

                                                          

                                                                                            

                                                                                                                                                                         

 

 

 

                                                                                                                                    

                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                             

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                       

Autor: Ivana Píšová | středa 25.1.2023 13:42 | karma článku: 8,78 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Ivana Píšová

Sir Charles Grey - ve stínu legendární značky čaje Earl Grey

Earl Grey je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších čajů na světě. Objevuje se na nápojových lístcích v restauracích, v kavárnách, pijeme jej doma. Je vhodný jako dárek k vánocům.

12.4.2024 v 9:30 | Karma: 12,31 | Přečteno: 257x | Diskuse| Kultura

Ivana Píšová

První životní krok

V únoru roku 1863 uháněl rychlík v pozdním odpoledni zasněženou krajinou z Prahy do Vídně. Jízda byla plynulá a bezproblémová.

22.11.2023 v 12:46 | Karma: 13,43 | Přečteno: 254x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Lev Nikolajevič Tolstoj mluvil česky a v pozdním věku cvičil dřepy.

Slavný ruský spisovatel Lev Nikolajevič Tolstoj se narodil 9. 9. 1828 ve vesnici Jasná Poljana. Otec Nikolaj Iljič Tolstoj pocházel ze starého hraběcího rodu, jeho matka byla rozená kněžna Volkonská.

28.4.2023 v 10:52 | Karma: 27,75 | Přečteno: 592x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Pravá tvář Kuby

Ráda bych Vám představila rozhovor se stavebním inženýrem panem I. Píšou, který mě umožnil nahlédnout pod roušku pracovní cesty na Kubu a složitém pobytu v zemi plném nástrah a kontrastů.

10.2.2023 v 16:22 | Karma: 20,19 | Přečteno: 744x | Diskuse| Cestování

Ivana Píšová

Hloubka přátelství.

V pozdním odpoledni se počasí prudce změnilo, začalo silně pršet, zvedl se silný vítr a vzduch se poněkud ochladil.

5.12.2022 v 15:34 | Karma: 9,59 | Přečteno: 165x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Příležitost

Ráda bych Vás seznámila s ukázkou z mého hotového románu. Odehrává se v polovině padesátých let v Anglii.

29.8.2022 v 16:43 | Karma: 7,31 | Přečteno: 191x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Trnitá cesta vzhůru (3)

Cesta byla náročná, dlouhá, trápila jej nepohoda, zima, strach a na závěr i hlad. Jednoho deštivého večera se zastavil na noc v hostinci v Gmündu.

15.8.2022 v 12:15 | Karma: 7,45 | Přečteno: 115x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Trnitá cesta vzhůru (2)

Jedné teplé noci projasněné úplňkem si sbalil svých několik věcí, napsal na rozloučenou dopis - počkal do svítání, potom otevřel okno a po stromě se dostal ze zahrady a rychle pryč, aby ho ze sousedů nikdo nespatřil.

5.8.2022 v 9:58 | Karma: 8,15 | Přečteno: 161x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Správné dítě drží v ruce knížku

Za našeho mládí bylo tak nějak samozřejmostí, že jsme vyrůstali s knihou. Dnes je to bohužel výjimečný úkaz.

28.7.2022 v 10:11 | Karma: 11,43 | Přečteno: 270x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Trnitá cesta vzhůru.

V pozdním odpoledni si u řeky hrají tři chlapci. Každý pochází z jiné rodiny, ale jak to na horských usedlostech bývá zvykem – všechny rodiny se navzájem znají.

21.7.2022 v 13:56 | Karma: 11,08 | Přečteno: 252x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Puberta

Otec seděl večer ve své pracovně, opravoval testy svých studentů a měl pro jistotu otevřené dveře do haly.

19.5.2022 v 16:00 | Karma: 11,32 | Přečteno: 477x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Geniální samouk

V roce 2022 si celý svět připomíná 210. výročí narození jednoho z největších a nejuznávanějších spisovatelů anglického literárního nebe 19. století Charlese Dickense.

10.3.2022 v 11:05 | Karma: 11,39 | Přečteno: 204x | Diskuse| Kultura

Ivana Píšová

Oddaný přítel člověka.

Ráda bych Vás seznámila s úsměvnou glosou, kterou jsem psala před lety ve škole tvůrčího psaní a žurnalistiky scenáristky Markéty Dočekalové.

22.12.2021 v 14:53 | Karma: 14,22 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Friedrich Dionysios Weber

Byl jedním z velkých a evropsky uznávaných českých skladatelů první poloviny 19. století, který se zapsal do dějin jako historicky první ředitel konzervatoře.

15.11.2021 v 14:18 | Karma: 7,50 | Přečteno: 95x | Diskuse| Kultura

Ivana Píšová

Zázraky se dějí

Jednoho deštivého odpoledne dorazil Jirka domů. Byl promoklý a nešťastný. „Jak si dopadl?“ otázala se matka starostlivě. „Už bys jí vážně potřeboval.“

24.9.2021 v 13:44 | Karma: 21,34 | Přečteno: 601x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Hudba večera

Přišel leden a nad Prahou se v odpoledních hodinách snesly první velké sněhové vločky, které postupně ve večerních hodinách přecházely v silné sněžení. Až sněhový poryv městské střechy přikryl úplně.

10.6.2021 v 10:08 | Karma: 8,71 | Přečteno: 77x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Hudbou proti covidu 19

Aby bylo možné během pandemie úspěšně chránit své fyzické i duševní zdraví, bylo od nás vyžadováno, abychom se přizpůsobili novým okolnostem. Méně přímých kontaktů a větší fyzická vzdálenost.

1.6.2021 v 12:21 | Karma: 12,36 | Přečteno: 164x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 18
  • Celková karma 12,31
  • Průměrná čtenost 271x
Věnuji se tvůrčímu psaní a klasické hudbě. Hraji na housle. Miluji svého manžela a pejska Českého strakáče jménem Jeremy.

Seznam rubrik