První životní krok

V únoru roku 1863 uháněl rychlík v pozdním odpoledni zasněženou krajinou z Prahy do Vídně. Jízda byla plynulá a bezproblémová.

Antonín Klouda seděl pohodlně v jednom kupé a přemýšlel, zda má celou cestu dobře naplánovanou, aby svůj koncert večer stihnul.

 

Duševně cítil, že je náležitě připravený, vždyť cvičil tvrdě celé měsíce. Rovněž se těšil, i když s ostychem, že uvede také své první skladby, které ještě nikdo kromě učitele Vejvanovského neslyšel. Dověděl se od něj, že Vídeňané jsou velice hudebně vzdělaní a jsou hodně kritičtí k muzikantům. Buď tě vypískají, nebo je nadchneš a sklidíš velký aplaus. Jak nad tím vším přemýšlel, všiml si, že za oknem začalo hustě sněžit a zvedl se silný vítr. Sníh v rychlém sledu narážel na sklo a pískající zvuk vichřice mu naháněl strach.     

                                                                                                                                                  

Asi po padesáti kilometrech brzdy se smutným pískáním zaskřípaly. Přes koleje ležel silnou vichřicí skácený strom. Lidé se smíšenými pocity a se zvědavostí otvírali okénka, aby viděli, co se venku stalo.  Především muži vycházeli ven, aby se šli podívat na tu spoušť. To mně ještě scházelo, zrovna teď. Aby to čert vzal! Mezitím se muži svolávali. Společnými silami strom do hodiny z trati odstranili. Zpocení, špinaví od sazí v dýmu vycházejícího z komína lokomotivy, ale šťastní, že mohou pokračovat v cestě. Antonín Klouda se znovu usadil na své místo. Kdybych cestoval ve svátečním obleku, panebože nemohl bych v něm vystupovat. Ještě, že jsem dal na svojí intuici.  

 

Před nádražím si vzal první drožku, která ho kvapem odvezla do divadla na Vídeňce ležící v centru Vídně. Sněhová bouře již přestala, jenom příjemně sněžilo. Lidé v elegantních róbách stáli na schodech u vchodu do divadla, Klouda je musel zdvořile rozhánět do stran, aby mu uvolnili cestu. Přiběhl do haly jako vítr, a přinesl s sebou chladný průvan. Sháněl se po vchodu pro účinkující. Jeden z pořadatelů mu uctivě ukázal cestu. Vydal se tedy nahoru po schodech a napravo chodbou, kde na jejím konci u olejového osvětlení stál postarší muž se vzpřímenou postavou a s někým tlumeně hovořil. Když přišel blíže, uviděl, že ten muž je jeho učitel Vejvanovský.

 

„Mládenče, kde jste? Už tady na vás netrpělivě čekám.“

 

„Omlouvám se, pane.“ Podíval se do tvrdé, ač moudré tváře jakoby v ní chtěl vyčíst alespoň náznak pochopení. 

 

„No…, hlavně, že jste tady!“  Zavedl ho do pokoje pro účinkující. Usadil se na polstrovanou židli, protože si musel chvíli odpočinout. „Antoníne, máte všechno s sebou?“

 

„Mám, pane!“

 

„Dobře! Na programu je pořadí skladeb jinak, než jsme se dohodli.“  Podal mu dvojstránkovou brožurku se jmény a skladbami účinkujících. Nejdříve hraje Vídeňský filharmonický orchestr pod taktovkou Reinharda Neumanna houslovou sonátu č. 10. Op. 96. Ludwiga van Beethovena a houslový koncert Felixe Mendelssohna Bartholdyho. Když otočil stránku programu, uviděl černým písmem napsané své jméno: Mladý houslový virtuos Antonín Klouda vám představí své dvě skladby: Píseň lesního světa a Zpěv slavíka a pokračuje koncertem D dur. Niccola Paganiniho.    

 

Když program podával zpátky svému učiteli, polil ho studený pot. Poprvé v životě vystupuje před takovým velkým publikem a ještě v cizí zemi.  

 

Jeho dosavadní sebevědomí, které si stále podvědomě udržoval, se úplně rozplynulo.

 

„Mám strach, pane. Já to nezvládnu.

 

„Antoníne, dokážete to, vždyť jste šikovný!“ Poplácal ho mužně po rameni. „Dám vám jednu radu. Až přijdete na jeviště, nedívejte se na publikum, to by vás značně znervóznilo. Soustřeďte se jen na hru. Představte si, že stojíte sám na krásné lesní mýtině a hrajete přírodě a zvěři. Uvidíte, že přestanete mít ostych a hra půjde sama.“

 

Když vkročil rychlým, dlouhým krokem na podium, nedíval se nalevo, kde sedělo obecenstvo a bohaté měšťanstvo Vídně, očekávající netrpělivě nový houslový zázrak. Viděli před sebou středně vysokého mladíka s havraní kudrnatou kšticí, v tmavě hnědém obleku s černou vázankou. Chvíli se koncentroval a uvedl se do naprostého vnitřního klidu, než začal hrát. První větu začal v lyrickém tempu, jakoby vše bylo svázáno kázní. Druhou větu zahrál veselým poněkud energičtějším tempem. Zapomněl, kde stojí, melodie houslí ho přenesla do hor k zurčícím potůčkům, pomalu plujícím mrakům, slunci a jeho jediní diváci byli ptáci, kteří mu v úctě naslouchali. Když skončil, publikum bylo v němém úžasu.

 

Lekl se a začal být nervózní. Nevěděl, jestli se skladba líbila a má smysl pokračovat dál. Vzápětí propukl v sále hřmotný potlesk. Poprvé od příchodu na podium se podíval letmo do hlediště. Uviděl svého učitele sedící ho v první řadě, jak se usmívá a povzbuzuje ho jemným pokynem hlavy.

 

U druhé skladby, Zpěv slavíka již získal jistotu ve hře a důvěru publika. Z nesmělého mladíka se stále více stával virtuos nejen hrou, nýbrž i výrazem tváře. Od prvních tónů skladby okouzlí posluchače překrásný zpěv houslí, který se vznáší nad podiem s jemnou melancholií, lehce jako křídla slavíka, kdesi nad krajinou vzpomínek. Sálem dozněl poslední potlesk. Klouda se opět soustředil na poslední a zároveň nejtěžší kus z celého vystoupení Paganiniho koncert D dur.

 

Panebože dej mi sílu, ať zvládnu poslední skladbu, jako ty předešlé. Měl bych už začít, lidé čekají. Nasazuje smyčec. A v duchu si počítá: jedna, dva, tři a prostorem se chvěje měkký opojný tón, zbavený veškeré hmotnosti. Hra má sílu a svižný strhující styl, dojímá zjemnělým citem. Pod jeho dlouhými, štíhlými a přitom ocelově pevnými prsty žhne závratný zpěv, prolomený pizzicatem, tu jiskřivé perlení arpeggií, blýskavé staccato, vše křišťálově čisté.  Sálem se ozve několikrát ‘Bravo’ a vybuchne nadšením. Diváci dokonce stojí a dlouze aplaudují. 

 

Přijali ho.

                                                                                                                                                                                                                                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                        

              

Autor: Ivana Píšová | středa 22.11.2023 12:46 | karma článku: 13,44 | přečteno: 255x
  • Další články autora

Ivana Píšová

Sir Charles Grey - ve stínu legendární značky čaje Earl Grey

Earl Grey je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších čajů na světě. Objevuje se na nápojových lístcích v restauracích, v kavárnách, pijeme jej doma. Je vhodný jako dárek k vánocům.

12.4.2024 v 9:30 | Karma: 12,66 | Přečteno: 272x | Diskuse| Kultura

Ivana Píšová

Lev Nikolajevič Tolstoj mluvil česky a v pozdním věku cvičil dřepy.

Slavný ruský spisovatel Lev Nikolajevič Tolstoj se narodil 9. 9. 1828 ve vesnici Jasná Poljana. Otec Nikolaj Iljič Tolstoj pocházel ze starého hraběcího rodu, jeho matka byla rozená kněžna Volkonská.

28.4.2023 v 10:52 | Karma: 27,75 | Přečteno: 596x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Pravá tvář Kuby

Ráda bych Vám představila rozhovor se stavebním inženýrem panem I. Píšou, který mě umožnil nahlédnout pod roušku pracovní cesty na Kubu a složitém pobytu v zemi plném nástrah a kontrastů.

10.2.2023 v 16:22 | Karma: 20,19 | Přečteno: 745x | Diskuse| Cestování

Ivana Píšová

Diomédes

Každý červenec odjížděl pan Smith s rodinou na tři týdny na dovolenou mimo Anglii. Zůstal na statku jen jeho synovec Matthew, který za trest pracoval celý měsíc ve stáji.

25.1.2023 v 13:42 | Karma: 8,78 | Přečteno: 258x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Píšová

Hloubka přátelství.

V pozdním odpoledni se počasí prudce změnilo, začalo silně pršet, zvedl se silný vítr a vzduch se poněkud ochladil.

5.12.2022 v 15:34 | Karma: 9,59 | Přečteno: 165x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 12,66
  • Průměrná čtenost 271x
Věnuji se tvůrčímu psaní a klasické hudbě. Hraji na housle. Miluji svého manžela a pejska Českého strakáče jménem Jeremy.

Seznam rubrik