Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Snad by bylo v dnešní době vhodné připomenout, že L.N. Tolstoj kritizoval pravoslavnou církev, že podporuje války, které Rusko tehdy vedlo. Byl za to vyloučen z církve.

0 0
možnosti
MS

Tolstoje – Tolstého

1 0
možnosti
VF

Cit.: A co ten bídný život vašich sedláků? To je oproštění? Vy sic nepijete, ale kouříte cigaretu za cigaretou; když askeze, tož důsledná. Mužik žije chudě, protože je chudý, ale ne proto, aby byl asketou. A řekl jsem mu, co jsem viděl v jeho vsi, ten nepořádek, nemoci, špínu a to všecko. Pro boha dobrého, to vy nevidíte? Vy, takový umělec, neumíte to pozorovat? Šít si sám boty, chodit pěšky místo jezdit vlakem, to je jen maření času; co lepších věcí by se za tu dobu dalo udělat! Citoval jsem mu anglické přísloví: Cleanliness is godliness, a naše české: čistota půl zdraví. Zkrátka, nemohli jsme si rozumět. Konec cit., Karel Čapek Hovory s TGM

4 1
možnosti
TD

Díky, přesně tahle pasáž se mi vybavila, ušetřil jste mi hledání.

A ještě na doplnění (zdroj Katolický týdeník):

Tolstému bída ruských sedláků ovšem vůbec nevadila a bral ji jako přirozenou součást venkova, kam se zahleděl v protikladu ke zkaženému velkoměstu. Jejich diskuse o problémech často přecházely až v hádky. Po druhé Masarykově návštěvě v roce 1888 došlo k jistému odcizení, které Masaryk vyjádřil slovy, že v roce 1910 se jel podívat do Ruska spíše na jejich armádu než na Tolstého. Přesto mu to nedalo a navštívil ho. O této poslední návštěvě se dochoval záznam, že spolu dvakrát hovořili, ale až příliš dlouho spolu mlčeli. Tolstoj byl však za Masarykovu návštěvu rád. Téhož roku ruský myslitel opustil svoji rodinu a vydal se ve vlaku na svou poslední cestu. Vlastně ani nevěděl, kam chce jet. Jenom věděl, že chce odjet, a na jedné stanici cestou bez jasného cíle zemřel. Snad i jeho konec byl pro něj příznačný.

2 1
možnosti
ES

Milovat život.

1 0
možnosti
  • Počet článků 18
  • Celková karma 12,66
  • Průměrná čtenost 271x
Věnuji se tvůrčímu psaní a klasické hudbě. Hraji na housle. Miluji svého manžela a pejska Českého strakáče jménem Jeremy.

Seznam rubrik